2014-09-23

Petrecere la romani - 5 - Ospatul lui Trimalchion

Bucătărie literară
satyricon-ospatul-lui-trimalchion
Ospatul lui Trimalchion - petrecere romana
Astazi inchei cu un final apoteotic spicuirile dintr-o carte veche, ”Din viața romană”,  publicată la 1904 de Ioan Kalinderu (jurist și istoric, membru al Academiei române în baza unor lucrări științifice despre dreptul și istoria Imperiului roman). Cartea cuprinde numeroase pasaje despre organizarea mesei și obiceiurile de petrecere ale romanilor. Pasajele au fost extrase din lucrări ale unor cunoscuți autori romani ca: Pliniu cel Tânăr, Plutarch, Suetoniu, Seneca, Varron, Lampridiu, Lucian, Petroniu. Acesta din urma descrie, cu oarecare exagerare sarcastica, ospatul dat de bogatul libert Trimalchion. Descrierea este partea cea mai valoroasa a romanului Satyricon.
Cand ne asezaram la masa, niste sclavi egipteni ne spalara mainile cu apa de zapada, iar altii ne spalara picioarele; in timpul acesta cantau. Pe o tava, un magarus de bronz de Corint purta desagi umpluti de o parte cu masline negre, de cealalta cu masline verzi. Niste arcuri in forma de pod tineau preparate gatite cu miere si cu mac. Mai departe, carnati calzi pe un gratar de argint si dedesubt prune de Siria si boabe de rodii. 
Apare si Trimalchion la petrecere, purtat de sclavi, care il asaza pe un pat cu perinute. Se aduce o tava pe care era un cos cu o gaina ce parea sa cloceasca. In jurul ei, oua de paun care se impart comesenilor. Caut sub imitatia de coaja si gasese o pasarica grasa acoperita cu galbenus de ou piperat. 
La inceput bausem vin cu miere. Acum se aduc vase cu vin, avand inscriptiunea: Falern de 100 de ani ! Trimalchion zice:"Vai, e adevarat ca vinul traieste mai mult decat omul ! Sa bem dar ca buretii, caci in bautura e viata !" 
Se aduce apoi al doilea serviciu. Pe un glob urias sunt infatisate cele 12 constelatii ale Zodiacului. Fiecare poarta o mancare ce are o analogie cu ea. Pe berbec - mazare, pe taur - o bucata de rasol, pe gemeni - rinichi si asa mai departe. Orchestra incepe sa cante, patru sclavi se reped si ridica partea de sus a globului. Si vedem: pasari ingrasate, ugere de scroafa, un iepure cu aripi pe spate inchipuind pe Pegas. Niste pesti gatiti inoata in saramura piperata. 
Dupa aceea intra cainii de vanatoare si dupa ei sclavi ce duc un mistret din cei mai mari. De coltii lui atarna panerase umplute cu curmale de Siria si Tebaida. Un sclav ii face o taietura din care zboara un stol de sturzi. Se aduc trei purcei. Trimalchion se preface ca observa ca unul nu a fost curatat de intestine. Purcelul e despicat si se vede ca e plin cu mancare, caltabosi si carnati. Bucatarul e rasplatit cu o coroana de argint si i se face cinstea sa i se dea un pahar cu vin. 
Tot cu astfel de surprize, la petrecere se mai aduce de mancare carne de vitel fiarta, o masa cu prajituri si cu fructe si la sfarsit se fac libatiuni cu vin pentru imparat si pentru zei...

Sfarsit

4 comentarii:

  1. Viu redata petrecerea. O carte pe care o sa o caut prin aticariate. Ma bucur sa mai citesc astfel de postari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tare nu-mi vine să cred că vei găsi cartea asta. M-aș bucura dacă mi-ai spune și mie când o vei găsi.

      Numai bine !

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Pe mine chiar mă pasionează scrierile în care sunt descrise obiceiurile celor de demult.

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !