2014-04-05

ZACUSCĂ

Rețete culinare pe înțeles.

Rețete de conserve.


zacusca-in-borcane

Ca să preparaţi zacusca, minunea asta care merge şi cu ceai şi cu vin fiert sau bere rece, sunt necesare vreo două persoane şi vreo trei-patru zile ! Puţine retete culinare cer o asemenea desfăşurare de forţe, dar am să vă lămuresc imediat despre ce este vorba.

Pentru cumpărături şi copt, trebuie o persoană. Pentru preparat şi înmagazinat în borcane trebuie altă persoană, că prima e deja dărâmată. Deci două ! Prima zi: se cumpără materia primă şi se coc vinetele şi ardeii capia, apoi se lasă la scurs peste noapte. A doua zi: se pregătesc componentele şi se fierbe zacusca, apoi se pune în borcane. Acestea se învelesc bine şi se lasă aşa cel puţin 24 -36 de ore şi abia apoi se pun în cămară. Deci 3-4 zile !


zacusca-legumele-coapte-pe-gratar
Zacusca - Legumele coapte pe gratar
zacusca-componentele-pregatite-pentru-fiert
Componentele pregatite pentru fiert
zacusca-la-fiert
La fiert
Acum să vă spun cu amănunte, pas cu pas, ce şi cum.
Componente  • 3 kg vinete   3 kg ardei capia   3 kg roşii  • 1 kg ceapă   1 kg  morcovi  • 1 l ulei   sare, piper boabe.
Preparare
 • Se coc vinetele şi ardeii capia şi se  curăţă fierbinţi. Se pun la scurs până a doua zi.
 • A doua zi se spală şi curăţă morcovii şi ceapa, se taie roşiile sferturi, iar ceapa jumătăţi.
 • Roşiile se dau prin centrifugă sau prin maşina de tocat şi se pun la fiert, cu o linguriţă de sare.
 • Morcovii se dau prin răzătoarea mică, iar ceapa, vinetele şi ardeii se feliază, cu cuţitul sau la mixer.
 • În vasul pentru zacuscă (vailing -  o corcitură de cratiţă cu lighean !) se pune uleiul la încins. Ar fi bine să puneţi sub vas o placă de azbest sau o tablă, ca să nu se lipească zacusca. Se pune ceapa şi se amestecă, preţ de vreo jumătate de oră, până se îngălbeneşte uşor. Se adaugă morcovii şi se lasă tot cam atât, amestecând mereu.
 • Se adaugă apoi vinetele,  ardeii capia şi sucul de roşii fiert, 4 linguriţe de sare şi vreo 20 de boabe de piper negru. Se  lasă să fiarbă vreo două - trei ore, pe foc moale, amestecând mereu.
 • Până fierbe zacusca, pregătiţi borcanele: spălaţi-le cu apă fierbinte şi puneţi-le pe lângă aragaz să se usuce şi să stea calde.
 • După ce a fiert şi s-a îngroşat, puneţi zacusca fierbinte în borcane, puneţi capacele şi ştergeţi-le frumos. Pe o masa sau un bufet mai ferite, aşterneţi o pătură sau altceva gros, aşezaţi borcanele în mijloc şi împăturiţi bine. Zacusca va continua să "fiarbă" încet şi efectul  de conservare va fi ca şi cum aţi fi tratat-o în bain-Marie. A doua zi probabil borcanele vor mai fi calde, aşa că lăsaţi până se răcesc complet, apoi puneţi-le în cămară .

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ca rețete de toamnă, ai putea să mai încerci: 

2 comentarii:

 1. O bunatateeee! Am facut si eu putina!
  Ps. Constanta, da!! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ☺ Ok !

   Zacusca e o bunătate prin definiție, dar ai făcut-o după această rețetă sau după alta ?

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !