2016-11-09

Graffiti - artă sau zmângăleală ?...

Reflexii.

Artă. 

cel-mai-mare-graffiti-din-romania-bicaz

Nu doar o dată mi-au atras atenția niște desene de pe unele ziduri, realizate in culori puternice și trăsături ferme. Firește, știam că sunt graffiti, dar nu mai mult decât atât. Acum o vreme am văzut un videoclip cu un timelapse fascinant, înfățișând isprăvile unor grafferi închiși în cladirea unui uriaș depozit dezafectat. Filmulețul m-a determinat să caut câteva informații despre fenomenul graffiti și m-am gândit că v-ar putea interesa și pe unii dintre voi.

Termenul de graffiti provine din limba italiană: la singular graffito, derivat de la sgraffiare = a zgâria, a scrijeli. Inițial a fost folosit în domeniul arheologiei pentru a desemna o inscripție sau un desen executate pe pereții monumentelor antice, căci încă din antichitate romanii, grecii, mayașii, vikingii, au făcut graffiti, unele rezistând până în zilele noastre.
Astăzi termenul se referă la inscripții sau desene realizate pe pereți sau alte  suprafețe pe care nu este permis, nu este legal, să se scrie ori să se deseneze. Fenomenul a reapărut și a explodat după al doilea război mondial, în SUA.
Găștile sau bandele de tineri și-au scris mare și viu colorat, cu litere specifice, numele pe ziduri pentru a-și marca teritoriile. Mai apoi, artiștii graffiti (graffiti writers sau grafferi)  și-au inscripționat ”tag”-ul (semnătura stilizată) doar pentru a-și consolida reputația și prestigiul. În anii ‘970, au început să se realizeze peisaje întregi în jurul ”tag”-urilor, iar exteriorul trenurilor de metrou și al altor mijloace de transport în comun au devenit suprafețele preferate de lucru.
În anii ‘980, în SUA a început declinul artei graffiti, strada  devenind un loc periculos  odată cu extinderea vânzării de droguri și de arme. Nu numai atât, dar s-au emis și legi care încercau să stopeze acest fenomen.
În Europa, graffiti a fost importat ca element al culturii hip-hop, alături de alte componente ale acesteia cum sunt muzica rap și breakdance.
Marea Britanie este locul în care graffiti s-a manifestat ca Street Art, artă stradală, creatorii concepându-și lucrările ca pe niște opere de artă permanente, ce pot fi, însă, completate și modificate în timp.
În România, fenomenul graffiti a apărut în anii ‘990, având caracteristicile fenomenului graffiti din New York-ul anilor ‘970. În fotografie se poate vedea cel mai mare graffiti din România. Cu un clic pe ea, se poate vedea mai mare !

Această postare participă la seria Miercurea fără cuvinte de la Călin, dar este înscrisă și în serialul cu ”Reflexii” de la SoriN.

26 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Mă bucur că îți place!

      Multă sănătate și ție, Zolty!

      Ștergere
  2. o poveste intreaga se deruleaza acolo, plina de viata si culoare, ea exemplifica o alta fata a oricarui oras :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite asa am citit ce si cum a aparut aceasta "arta".La mine in oras trebuie sa caut mult ca sa ma incadrez in tema. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Grafferii preferă orașele mai mari, să aibă destulă ”pânză” pentru operele lor! ☺

      Ștergere
  4. arta, daca e facuta cu grija si respect!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesante informaţii. Acum înţeleg altfel fotografiile de azi. Vă mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! De asta am și intervenit pe lângă Călin să permită ca uneori miercurea să fie... cu cuvinte. ☺

      Ștergere
  6. Mi se pare un fenomen interesant si chiar ar putea colora frumos un oras. Daca evident ar fi facut cu cap. In Bucuresti am vazut cateva, in zone unde s-au demolat niste cladiri si desenele erau pe peretii celor ramase. Din pacate nu le-am imortalizat. Dar erau tare frumoase.
    Happy WW, draga Zina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă gândesc că și blocurile ar fi mai vesele cu graffiti adevărate.

      Zi frumoasă, Suzana!

      Ștergere
  7. ...artă mai aproape de oameni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa e, Cătălin! Nu toți au fost educați să calce pragul muzeelor, așa că e bine să fie scoasă arta în stradă. ☺

      Ștergere
  8. O formă interesantă de exprimare a talentului artistic. Unii grafferi sunt cu adevărat artiști și reușesc să creeze adevărate capodopere pe ziduri sau tot felul de locuri publice. Alții.... mai mult măzgălitori!
    Numai bine, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere
  9. hornet.natalia13 noiembrie, 2016

    Ai facut un lucru excelent publicand acest documentat articol,draga
    Zina,pentru ca oamenii sa faca diferenta dintre adevaratul graffiti si
    Street Art,de tot felul de mazgalituri,cuvinte(reprezentari)obscene,pe
    ziduri,masini,etc.,sau cum o numesc adevatii grafferi-"varianta
    mioritica" !Eu am spun cateva cuvinte despre "Poveste de Basm",cel mai mare graffiti din Romania,la Bicaz,in anul 2013.A fost o comanda
    realizata de doi tineri artisti din Piatra Neamt,ce au avut la dispozitie o luna,un perete de 700 mp,500 L de vopsea,sute de spray-uri,invatand tehnici de alpinism utilitar(!),creand tot peretele
    Freestyle(pe loc,fara schita). Rezultatul-un succes rasunator !!!
    O recomandare din partea artistilor,pentru cei ce vor sa faca din asta Arta:sa se documenteze solid,sa stie ce e respectul si fata de sine si fata de "oamenii de rand",ce privesc creatia !
    Am admirat acel zid,care nu mai e zid,oprindu-ne de cel putin doua ori,in ani diferiti...
    Un weekend placut,draga Zina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucură să văd că tu confirmi ceea ce am scris aici.

      Duminică frumoasă, Natalia!

      Ștergere
  10. Fenomenul graffiti nu se limiteaza doar la tinerii nemultumiti ... iar pe de alta parte pot spune ca multi grafferi s-au transformat in veritabili artisti.
    Nu stiu daca stiai dar unul din cei mai cunoscuti grafferi din SUA este Smear, pe numele lui adevarat Cristian Gheorghiu, care a reusit sa devina un artist recunoscut cu opere expuse la Muzeul de Arta Contemporana din Los Angeles.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Smear_(Cristian_Gheorghiu)

    RăspundețiȘtergere
  11. Interesant articol ,buna alegere !
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  12. Dac-ai sti, Zina, ca si in Mihnea a cam intrat microbul. Eram incantata acum doi ani, insa acum incep sa ma ingrijorez. Nici nu stiu cum e mai bine sa procedez. Ai mai scris despre graffiti, imi amintesc ce mult mi-a placut articolul acela. Impresionant filmuletul, daca nu ae exista si niste riscuri asociate cu graffiti si daca s-ar putea limita copilul doar la street art, nu mi-as mai face probleme...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca mamă cu experiență, îți spun că e mai bine să îți asumi riscurile și să-l lași să acționeze, decât să-l ții în chingi, cu resentimente...

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !