2016-06-24

Plimbare de dimineață. J.S.Sargent 1888

Reflexii.

Artă. 

plimbare-de-dimineata-sargent-1888

John Singer Sargent (1856-1925), pictor american, socotit cel mai bun portretist al generației sale.

Născut la Florența din părinți americani, artistul s-a format la Paris, cu pictorul Carolus-Durant și la Școala de Arte Frumoase, înainte de a se stabili la Londra. A devenit un portretist faimos după ce a expus, la Salonul de la Paris din anul 1884, portretul ”Madame X”.
madame-x-sargent-1884
Madame X. 1884
Virginie Gautreau, soția unui bancher francez și celebră în societate pentru frumusețea ei, a fost solicitată de John Singer Sargent pentru a-i picta portretul. Era pe la începutul carierei pictorului, care a sperat că pictura aceasta îi va aduce celebritatea. I-a adus-o, dar nu în felul în care dorise el.
Portretul a fost expus la Salonul de pictură de la Paris din 1884 și a declanșat un scandal, căci publicul a fost șocat de paloarea femeii, de decolteul rochiei și de faptul că una dintre bretele era căzuta de pe umăr, semn sigur de depravare!
Scandalul a silit-o pe Virginie să se retragă din societate și pe Sargent să repicteze breteaua, de data aceasta pe umăr. Pictorul a părăsit Parisul imediat dupa incident. El a susținut întotdeauna că aceasta a fost cea mai bună lucrare a sa.
Dacă portretele sale s-au remarcat printr-un realism datorat abilitatății de a desena cu penelul, peisajele sale s-au apropiat de impresionism. În tinerețe, John Singer Sargent i-a întâlnit pe Degas, Rodin, Monet, Wistler și a preferat peisajele. A trecut, totuși, la portrete, fiindcă acestea promiteau o carieră bănoasă în artă. Și a făcut-o, dar, după scandalul produs de portretul ”Madame X”, la îndemnurile repetate ale scriitorului Henry James, artistul s-a mutat la Londra.
La început, englezii nu s-au arătat prea încântați de stilul ”franțuzit” al lui John Singer Sargent, dar, în anul 1887, pictura ”Carnation, Lily, Lily, Rose” s-a bucurat de un mare succes și a fost imediat achiziționată de Galeria Tate. Artistul a pictat apoi chipurile a numeroase doamne din înalta societate, atât la Londra cât și în America, unde a pictat, printre altele, portretele a doi președinți americani, Theodore Roosevelt și Woodrow Wilson. În anul 1893, Sargent a devenit membru al Academiei Regale din Londra.
După anul 1907, John Singer Sargent a redus cu mult numărul portretelor, pictând mai ales peisaje, dar și picturi murale. Pe tot parcursul activității sale artistice el a pictat și acuarele, dar pe acestea le socotea mijloace de recreere, de petrecere a timpului liber. Cu toate acestea, reportajele sale în imagini din primul război mondial au fost făcute tot în acuarelă.
Cu trei ani înainte de a muri, John Singer Sargent a fondat la New York, împreună cu alți artiști, Galeria de Artă și Școala de Artă Grand Central.
La o altă pictură a lui Sargent, 
dna-louis-e-raphael-sargent-1905
D-na Louis E. Raphael. John Singer Sargent. 1905
... Alex comenta:
Foarte frumos portret! M-am lamurit imediat de unde vine maniera deosebita de a picta cand am citit ca s-a nascut la... Florenta! Cand cresti in orasul Renasterii, al artelor si al minunilor create de talentul uman, n-ai cum sa nu te umpli de tot ceea ce este frumos.
Sursa foto

Această postare este înscrisă în serialul cu ”Reflexii” de la SoriN.

Ai putea să mai vezi: 

24 de comentarii:

  1. Frumoase tablouri: luminoase, pline de eleganta. Chipurile sunt extraordinar realizate, dar efectele rochiilor mi s-au parut iesite din comun.Parca iti vine sa atingi materialul, sa simti matasea!
    Minunata alegerea ta, draga Zina!
    Un weekend excelent sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic că și femeile erau mai frumoase, mai luminoase, mai elegante... Pe Madame X, pițipoancele noastre de club ar taxa-o drept mamaie! :))

      Weekend minunat și ție, Suzana!

      Ștergere
    2. Probabil deosebitele din club m-ar numi si pe mine mamaie, insa nici nu conteaza, gratia unei astfel de femei e mai pretioasa decat orice Q6 sau la ce marci viseaza... :))
      Zi frumoasa!

      Ștergere
  2. Imi place tabloul Madame X, imi place mult.
    O bretea cazuta semn de depravare! Ar face atac de cord cei de-atunci, de-ar ajunge in zilele de azi! :) Toti pudicii au sfarsit in uitare, dar Madame X e celebra. Mdeh! :)
    Sa revin la plimbare... E frumos tabloul, e tentanta plimbarea dimineata, cand pasarile abia trezesc, cand pescarusii par ca se cearta. :)
    Iti doresc, cu drag, un minunat sfarsit de saptamana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Măcar în fotografii să avem parte de asemenea plimbare de dimineață... Astăzi a trebuit să plecăm de acasă la 7 dimineața... Aerul deja fierbea, iar păsărelele tăceau, înfricoșate probabil de ce urmează...

      Weekend cât mai plăcut, Diana!

      Ștergere
  3. Sunt uimitor de frumoase aceste tablouri,îmi amintesc că în 2005(octombrie,parcă) a fost la Galeria de Artă o expozitie din afară și acolo am văzut pe viu cateva,
    lucrări care m-au impresionat foarte mult,a meritat cele 5 ore state la rând să intru!Mulțumesc pentru plimbare!
    Îți dorescun weekend răcoros și plin de bucurii,Zina!
    Te îmbrățișez cu mare drag și mulțumesc de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oho, se mai stătea la rând la o expoziție de artă!

      Weekend cât mai plăcut, Elena! ☺

      Ștergere
  4. Fascineaza prin frumusetea delicata!
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, mai existau ochi pentru asemenea tip de frumusețe! ☺

      Weekend plăcut, Iulisa!

      Ștergere
  5. Nici nu încap discuții că era unul dintre cei mai bun portretiști din generația sa. Sunt deosebite. O seară frumoasă !

    RăspundețiȘtergere
  6. Primul e preferatul meu, arata foarte feminin.WEEK-END MINUNAT!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar care nu arată feminin?... ☺

      Weekend plăcut, Ella!

      Ștergere
    2. Dar care nu arată feminin?... ☺

      Weekend plăcut, Ella!

      Ștergere
  7. Mult adevar :cand te nasti intr-o oaza de minuni,de genii ale artei,inspiri ,odata cu aerul,talentul de a privi si ilustra lumea,altfel.J.S,Sargent a avut aceasta capacitate,a fost un pictor
    superb,de succes, al epocii sale.In Franta,se apropie de impresionisti,dar ramane el insusi,ca si in calatoriile sale in Orient,Italia, Spania,unde ii admira pe Valasquez,pictand ''El Jaleo"...Rodin il numea Van Dyck,al epocii sale.In anii '60 capata o pretuire intensa ,internationala,dupa ca expune si in SUA,Europa,
    numit "clasic universal".Realizeaza o imensa pictura murala,pe tema istoriei religiilor,in biblioteca din Boston...
    Pasionat si dupa muzica,se documenteaza inainte de a picta un portretla comanda,studiaza persoana,fara a face schite,toaletele persoanei,iar dupa-opt-zece sedinte ,portretul e gata !Asa s-a nascut minunea "Madam X",cea cu un mare scandal(breteaua cazuta).
    dar si cel mai mare succes,dovada in 2016,la Londra,s-a realizat un balet"Fara breteluta",cu Baletul Regal !
    Inainte de moarte picteaza un ultim portret "Grace Curzon",minunat,
    transparent,suav...o bijuterie !
    Despre acuarelele sale un critic spune:'a trai langa acuarelele lui
    Sargent,inseamna a trai cu un soare captiv,cu stralucirea unei lumi
    vizibile si luminoase,reflexia umbrelor si ambianta arzatoare a amiezei "
    Mi-a placut,draga Zina,mai ai un filmulet,si scuze de intindere !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru comentariu și pentru filmuleț! ☺

      Weekend plăcut!

      Ștergere
  8. Primul tablou arata ca o domnisoara indragostita :) Superbe...multumesc pentru toate :)
    Weekend placut !

    RăspundețiȘtergere
  9. Un popas deosebit, printre frumuseți pe care nu le întâlnești oriunde și care mi-au adăugat o notă aparte zilei. Mă bucur că mi-ai oferit ocazia să admir aceste reușite memorabile, precum și istoria lor. Mulțumiri pe măsură! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Noroc cu breteaua căzută! ;) Oricum, Madame X e senzuală și cu breteaua repictată corect, are un corp perfect și rochia pare croită direct pe ea, lăsând vederii frumusețea formelor. Și bine face! Oare cât de frustrați trebuie să fi fost oamenii acelor vremuri ca s-o categorisească atât de drastic, doar pentru că îndrăznea să fie atât de frumoasă?! Noroc cu Sargent, așa o putem admira și azi! Dragă Zina, îți doresc o săptămână mai răcoroasă și cât mai reușită! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa e, breteaua aia nici nu conta! ☺

      Săptămână minunată și ție, dragă Mirela!

      Ștergere
  11. Superbe!Mă gandesc deseori cum ar fi fost să trăiesc într-o astfel de epocă...cand doamnele mai aveau o oarecare decență.

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !