2014-03-02

Moda la fanarioți

Moda

moda-la-fanarioti-m.millo-in-costum-de-mare-boier-fanariot
Moda la fanarioți. Matei Millo în costum de mare boier fanariot
Povestesc pe blogul cu povestiri, de câteva zile, romanul “Ciocoii vechi şi noi”, de Nicolae Filimon. Printre calităţile sale, m-a  impresionat în mod deosebit stilul pictural folosit de scriitor pentru a descrie costume, podoabe,  interioare, petrecerile, muzica, teatrul liric. Aceasta m-a hotărât să introduc citate în povestirea romanului , lucru pe care nu l-am mai făcut până acum, şi să dedic un articol despre moda fanariotă pe acest blog.
În epoca fanariotă, îmbrăcămintea bărbaţilor, a boierilor, exprima diferenţierea socială, mărimea rangului boieresc fiind indicată de culoarea, de eleganţa  îmbrăcăminţii, de blănurile purtate, de forma şi dimensiunea işlicului, de pietrele preţioase de pe mânerul hangerului purtat la brâu.
Femeile din protipendadă, ori cele întreţinute de boieri, purtau rochii confecţionate din catifea şi brocart, împodobite cu broderii din fir de aur sau argint, din mătase naturală sau borangic. Rochiile se purtau peste cămăşi subţiri de in sau de borangic. Când trebuiau să iasă afară, în praful sau noroiul curţilor, ele purtau peste papucii de casă tălpi  înalte din lemn împodobite cu inserţii din sidef, iar pe banda din catifea, care le fixa peste picior, cu broderie din fir de aur.
costum-de-boier-fanariot-1
Costum de boier după moda fanariotă (1)
costum-de-boier-fanariot-2
Costum de boier după moda fanariotă (2)

domnitorul-constantin-brancoveanu-imbracat-dupa-moda-fanariota
Domnitorul Constantin Brâncoveanu îmbrăcat după moda fanariotă
boieri-fanarioti
Costume de boieri fanarioți

*

Iată cum descria Nicolae Filimon în romanul său “Ciocoii vechi şi noi”, ţinuta femeilor cu dare de mână, de la 1817. “Arghira, cea mai frumoasă dintre toate, purta o rochie de mătăsărie ca arderea Moschii, cu trei rânduri de mangeturi pe poale, cu mînicile strimte şi cu pieptul închis. Era încinsă cu un colan de canavăţ roşu, cu paftale mici de aur; la gât avea un şimizet cusut la ciur; capul îl avea acoperit cu un fes alb cu fundă de mătase neagră şi legat cu o sangulie albă cusută cu fir, ale cării căpătîie, înnodate la partea dreaptă a capului, formau o floare de formă originală; picioarele îi erau încălţate cu ciorapi de Lipsca, foarte albi, şi pantofi de saftian negru cu funde roşii de mătase; la gît aveaşi trei şiruri de mărgean ales, iar la urechi atîrnau o păreche de cercei lucraţi în aur şi diamante; pe deasupra tutulor veştmintelor purta o fermenă de catifea neagră, scurtă până la talie şi cusută cu fir în mangă.”
Costum-de-jupanita-dupa-moda-fanariota
Costum de jupâniță după moda fanariotă
papuci-de-lemn-din-moda-fanariota
Papuci de lemn
podoabe-si-accesorii-din-vremea-fanariotilor
Podoabe și accesorii
narghilea
Narghilea

~~~~~~~~~

Sursa foto 1

Ai putea să mai vezi:

2 comentarii:

  1. cat farmec au aceste descrieri, ma topesc dupa ele...
    eleganta in acele vremuri era obligatoriu sustinuta de bogatie, nici nu vreau sa ma intreb cat de mult costa tinuta domnitei descrisa in carte.
    nu stiam de papucii de lemn, mi se pare o informatie extrem de interesanta mai ales ca sunt atat de asemanatori cu incaltarile purtate de gheise...
    oricum, o astfel de rochie cu toate accesoriile descrise in carte mi se pare tare greu de purtat dar moda e moda, n-ai ce face :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pandhora, mă bucur mult că ai descoperit acest articol și această pagină ! O mut încet-încet aici de pe blogul cel vechi Zinnaida, care nu va mai funcționa.
      La vremea aceea, domnițele făceau eforturi mari ca să arate bine și să fie ”la modă”. Ca și acum. Ce, e ușor să umbli pe tocuri de 10-15 cm ?!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !