2014-03-02

Țesături de lână naturală

Moda

haina-de-tweed
Stofe de lână. Haină de tweed
Continui incursiunea în arta textila cu acele materiale denumite generic stofe sau tesaturi de lana, cele care ne încălzesc trupurile și ne fac viata mai ușoară în sezonul rece. După cum se va vedea, şi aici arta textila cunoaște diferite sorturi, cu utilizări specifice.

Postav - este o stofă de lana groasă, deasă, ușor păroasă. Se folosește la confecționat haine groase, pături.
Homespun – stofa de lana ecosez țesută la războiul de casă (ori imită țesătura la războiul de casă !). Această țesătură artizanală se folosește la confecționarea de haine de vreme rece, atât pentru femei, cât și pentru bărbați – două piese, costume, sacouri, pardesie.
Tweed - stofa de lână cu fibre lungi, grele, care dau, prin coloritul diferit al firelor, desene ecosez. Se întrebuințează asemănător cu homespunul.
Camgarn - stofa de calitate superioară, din fire de lana lungi și uniforme (uneori păr de cămilă), cu o țesătură specială.
Șeviot (Cheviot) – stofa țesută din lâna pură a unei rase de oi cu același nume din Anglia. Lana este albă, cu firul lung și fin, iar stofa este fină, moale, cu dungi fine, oblice, în relief. Din aceasta stofă se confecționează costume pentru femei și pentru bărbați.
Cașá – stofa moale de lână, vopsită în culori deschise. Se folosește la confecționarea de rochii, fuste, două piese.
Alpacá – stofa fină țesută din lana animalelor cu același nume din America de Sud, alpacá fiind o subspecie de lamă.
Cașmir – țesătură fină realizată din părul fin și mătăsos al unor capre din rasa cu același nume, ce trăiește în Cașmir și în Tibet.
Velur – Tesatura de lana de calitate superioară, supusă unor procese tehnologic datorită cărora capătă aspect de catifea. Din velur se confecționează rochii și pelerine de damă, costume bărbătești.
Triplu voal de lână (există și de mătase) – stofă fină de lana, densă și subțire totodată, suplă, cu o suprafață ușor aspră. Pentru rochii, două piese și fuste elegante.
manta-din-postav-pentru-cadre-barbati
Manta din postav pentru cadre-bărbați
haine-din-homespun
Haine din homespun
costum-de-dama-din-camgarn
Costum de damă din camgarn


jacheta-din-casmir
Jachetă din cașmir

esarfe-din-alpaca
Eșarfe din alpaca
costum-din-velur
Costum din velur

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !