2014-03-05

Moda anilor 60

Moda

moda-anilor-60-raquel-welch
Moda anilor 60. Raquel Welch

Arta modei concureaza arta culinara in ceea ce priveste interesul acordat de reprezentantele sexului frumos. Iata tendintele din moda anilor 60 ! Veti recunoaste multe dintre trasaturile modei actuale, fiindca nimic nu e nou sub soare…
Astazi asociem cu usurinta moda anilor 60 cu fusta scurta, dar purtarea ei  nu s-a extins pe scara larga pana în 1966-1967. Inaintea ei, a dominat lungimea pana sub genunchi, iar amploarea fustei s-a redus pana la rochia-creion.
La începutul anilor şaizeci s-au purtat fuste plisate si bluze cu maneca scurta aplicata. Fustele drepte aveau in fata si in spate pliuri ideale pentru dansul la moda pe atunci, twistul. Fustele creion se purtau cu pulovere si cu veste. Rochiile drepte din lână sau din orlon se purtau cu jacheta trei-sferturi sau lunga, stransa in talie cu cordon.
In anul 1966, Mary Quant a creat rochii si fuste mini cu lungimea de 6 sau 7 cm deasupra genunchiului. In buticul ei se puteau gasi chiar si mai scurte. Unii specialisti in moda afirma ca nu ea ar fi inventat moda mini, fiindca inca din 1964 Courreges ar fi creat rochii mini. Totusi, a ramas in memoria colectiva ca ea este creatoarea acestui stil.
Mary Quant a lansat, de asemenea, o tunsoare geometrica, cu taieturi drepte, creata de stilistul Vidal Sassoon, tunsoare ce a purtat chiar numele creatorului, Sassoon. S-a purtat insa mult si parul lung si drept sau usor ondulat, aproape natural.
La fuste se purtau seturile tricotate din jerseu, bluza si jacheta, intai de aceeasi culoare, apoi de culori diferite. Bluzele si rochiile erau fie la baza gatului, fie aveau decolteuri in V, rotunde sau patrate. Toate hainele aveau umerii ingusti, iar daca rochiile ori bluzele erau fara maneci atunci decupajul era generos si arata umerii cat mai mult. De multe ori bluzele cu maneci lungi si largi se purtau fie cu sarafane, fie cu pantaloni-salopeta. S-a purtat mult dantela de toate felurile si catre sfarsitul perioadei, imprimeuri florale multicolore, emblema curentului power-flower. La rochiile rafinate, de seara, s-a folosit mult combinatia alb-negru.
Pantalonii erau fie deasupra gleznei si stramti pe picior, fie lungi de tot si evazati, spre sfarsitul deceniului  aparand si cei cu talia joasa, dar nu atat de joasa ca aceia din deceniul 1 al acestui secol.
Ceea ce a facut ca stilul mini sa fie acceptat de masele largi de consumatoare de moda, a fost aparitia ciorapului-chilot cunoscut astăzi sub numele de dres.  Spre sfarsitul anilor 60, majoritatea dresurilor erau cu model, chiar cu strasuri, in culori foarte variate, cel mai mare succes avandu-l un maro auriu numit tan. Foarte populare au fost dresurile din lurex, cu sclipici auriu sau argintiu.
Printre accesorii, la mare cinste au fost manusile, fie scurte si colorate, cu un orificiu pe dosul mainii, fie manusi-muschetar, mai jos de cot.  Vara, mănuşi din retea de fibre colorate, siruri lungi de margele mari multicolore, sacose ori cosuri din rafie impletita şi manere  de plastic colorate, cercei-candelabru din discuri mari si ochelari de soare mari, cu rame groase, colorate sau  din bagá  au fost accesoriile la moda pentru aproximativ 5 ani. Accesorii foarte purtate in moda anilor 60 au fost perucile din fibre sintetice.
Reprezentative pentru moda anilor 60 au fost actrita Diana Rigg, modelul Twiggy, cantareata Sandie Shaw, dar si celebritati mai mari ale ecranului: Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Jane Birkin, Raquel Welch, chiar daca numai Twiggy a avut curajul sa-si taie parul model Sassoon !
 Pe scena Concursului Eurovision, iat-o pe Sandie Shaw,  castigatoarea trofeului in 1967.

In continuare, fotografii din care puteti sa va faceti o idee despre moda anilor 60, ori sa va o reamintiti cu placere ! Nu uitati sa dati click pe poze pentru marire !


moda-de--la-inceputul-anilor-60
Moda de la începutul anilor 60 
moda-de-la-jumatatea-deceniului-6
Moda anilor 60 de pe la jumătatea deceniului:
cerceii-candelabru, rochia mini, ciorapii cu model
Figurile reprezentative ale anilor 60 ai secolului XX -
de la stg.la dr.: modelul Twiggy și actrițele Catherine Deneuve, Brigitte Bardot,
cântăreața Sandie Shaw, actrița Nathalie Wood
Si inchei cu cine am inceput, fiindca aceasta fotografie reprezinta o alta tendinta a modei anilor 60, rochia de inspiratie indiana (americana).
raquel-welch
Raquel Welch

~~~~~~~~

Sursa foto

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !