2014-03-01

Mătase naturală vs. mătase sintetică

Moda

rochie-din-matase-naturala
Rochie din mătase naturală (pură)
Cine n-a mers macar o data in viata  la cumpărături în căutarea unor materiale. Odată pentru nişte draperii, altădată pentru nişte huse, altădată pentru o rochie de mataseAm constatat că foarte mulţi vânzători nu au habar despre materialele textile şi că oferă nişte materiale sintetice fără haz şi fără nume (sau toate cu acelaşi nume !)  în loc de rips, creton sau şantung. Între arte, arta textilă nu e de neglijat, de ce să uităm ceea ce a creat de-a lungul timpurilor ?…
Cred că sunt de folos  nişte explicaţii tuturor celor care nu cunosc denumirile şi caracteristicile ţesăturilor, mai ales tinerelor domnişoare şi doamne aflate în această situaţie ! Fireşte, explicaţiile sunt susţinute, ca de obicei, cu o galerie de fotografii (click pe ele pentru mărire!). Ca să ne facem viaţa frumoasă şi comodă, ca să nu spun şi elegantă, aceste cunoştinţe ne sunt necesare. Astăzi, despre
Mătase
marama-din-borangic
Maramă din borangic
Mătasea este o ţesătură din fibre textile naturale sau sintetice.  Fibrele naturale provin din borangic, firul de mătase depănat din gogoaşa viermelui-de-mătase, ori sunt de origine vegetală. Mătasea este o ţesătură fină, cu desime mare şi greutate mică, de aceea se şi folosea mătasea naturală la confecţionarea paraşutelor !
Firele de borangic fie se ţes artizanal şi rezultă o ţesătură denumită tot borangic, din care se fac marame, ştergare, ii, fie se prelucrează industrial, producându-se numeroase sorturi de matase. Toate aceste sorturi sunt imitate şi produse şi din fibre artificiale, dar se cunoaşte diferenţa dintre natural şi artificial…
Mătasea pură, denumită frecvent matase naturala  ori soie ecrue, cel mai vechi sort de mătase, apărut acum vreo şase mii de ani în China. Subţire, uşoară, fină şi caldă, ca înseşi aripile fluturelui de mătase !
Crepdeşin (crêpe de Chine), este o ţesătură de matase fină, uşor încreţită, pentru vestimentaţia feminină.
Voal, ţesătură de mătase fină şi transparentă, pentru rochii, bluze, perdele rafinate.
Tafta, mătase lucioasă şi netedă, care produce, la mişcare, un foşnet caracteristic. Pentru obiecte vestimentare, căptuşeli.
Satin, ţesătură mătăsoasă, fină, lucioasă doar pe una dintre feţe. Se foloseşte la căptuşeli, lenjerie de corp, cămăşi de noapte, rochii, dar şi pantofi şi poşete pentru ocazii.
Atlas, ţesătură mătăsoasă mai groasă şi mai lucioasă (tot pe o singură faţă) decât satinul. Folosit la căptuşeli, feţe de plapumă, pernuţe fantezi, lenjerie de pat, dar şi rochii.
Şantung de matase (există şi de in), ţesătură din fire cu variaţii de grosime, care ies în relief.
Moar, ţesătură de matase cu reflexe lucioase schimbătoare, “face ape”.
Brocart de matase (există şi de in, şi de bumbac), ţesătură de mătase ornamentată cu fir de aur sau argint, ori cu flori sau model in relief.
Fai (faille), ţesătură de mătase deasă ca o stofă, cu dungi mici în relief.
rochie-din-voal-de-matase
Rochie din voal de mătase
rochie-din-tafta
Rochie din tafta
pantofi-din-satin
Pantofi din satin
rochie-din-atlas
Rochie din atlas
rochie-din-moar
Rochie din moar
rochie-din-brocart
Rochie din brocart
rochie-din-santung
Rochie din șantung
rochie-din-fai
Rochie din fai

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !