2014-03-01

Designul pantofilor

Moda

moda-designul pantofilor-de -seara
Moda. Designul pantofilor de seară, o adevărată artă
Designul, precum se ştie, are drept scop  ca orice obiect produs de om să fie atât eficient, cât şi atrăgător prin aspect. Designul implică cooperarea între arte, ştiinţe şi tehnică, devenind el însuşi, la rândul său, o artă, o ştiinţă, o tehnică.
Pentru că întâi vedem produsul, deci îi apreciem calităţile estetice, eu înclin să spun că termenul definitoriu este arta designului.  Vrei o dovadă ? Priveşte lucrările Mirelei ce a găsit şi o denumire inspirată: DEXIGN !
Dar să revin la designul pantofilor. Din cele mai vechi timpuri oamenii au simţit nevoia să-şi protejeze picoarele. Antropologii cred că încă de acum 40 000 de ani oamenii îşi apărau picioarele împotriva frigului şi a pietrelor de pe jos. (Nu uita să dai click pe poză pentru a o mări !)
În Armenia s-au găsit aceşti pantofi, vechi de vreo 3500 de ani.  O singură bucată de piele era unită în faţă şi în spate cu ajutorul unui şnur de piele. Nu îţi aminteşte de o opincă ?
designul-pantofilor-preistorici
Designul pantofilor preistorici

*

În Mesopotamia, prin 1600-1800 î.Chr., muntenii purtau o încălţăminte foarte asemănătoare cu nişte mocasini. Aceasta şi sandalele au rezistat timp de secole.
mocasini-indieni originali
Mocasini indieni originali (1900)
mocasini-moderni
Mocasini moderni
mocasini-moderni-pt-copii
Mocasini moderni pentru copii
*
În Evul mediu, designul pantofilor a cunoscut forme aberante. Azi ne e greu să
ne închipuim cum mergeau oamenii cu aşa ceva, cu toate că groaznicii pantofi chinezeşti, care provocau deformarea monstruoasă a picioarelor, nu au dispărut decât de curând din uz.
pantofi-traditionali-chinezesti
Pantofi tradiționați chinezești
Pantofii-turn şi patter-shoes, pentru evitarea prafului şi noroiului, amintesc de papucii de lemn ai jupâniţelor fanariote.


pantofi-turn
Pantofi-turn
patten-shoe
Patten-shoe



*
Abia pe la jumătatea secolului al XIX-lea, pe la 1850, designul pantofilor a cunoscut diferenţierea între stângul şi dreptul. Tot de atunci datează şi primele maşini care au permis producţia de masă a pantofilor. Până atunci pantofii adevăraţi fuseseră confecţionaţi manual, de aceea nu fuseseră accesibili decât pentru puţini oameni. În 1790 se inventaseră pantofii cu şireturi petrecute prin orificii, în timp ce tocurile rezistente, din cauciuc, au apărut abia în 1899. Pantofii cu feţe de pânză şi talpă de cauciuc, tip Adidas, au apărut în 1917.
Astăzi se poartă câteva tipuri de pantofi, de la care s-au creat o mulţime de variaţiuni. Fireşte, nu pot fi uitaţi pantofii fantezie, unii amuzanţi, alţii uimitori. Noroc că moda se schimbă repede !


pantofi-platforma-f
Pantofi-platformă F
pantofi-oxford-balmoral-b
Pantofi Oxford-Balmoral  B


pantofi-de-panza-f
Pantofi de pânză F
pantofi-de-panza-b
Pantofi de pânză B
sandale-f
Sandale F
sandale-b
Sandale B

papuci-f
Papuci F


papuci-b
Papuci B


pantofi-de-seara-f
Pantofi de seară F
pantofi-de-seara-b
Pantofi de seară B

~~~~~~~~

Un comentariu:

  1. Interesanta si incursiunea ta în istoria pantofilor! Eu am uitat de pantofii chinezoaicelor, care din opinia mea erau adevarate "torture" nu pantofi ... :)
    Zi faina, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !