Prima pagina

2014-03-23

CREMĂ DE ZAHĂR ARS

Rețete culinare pe înțeles.

Rețete de prăjituri (desert).

crema-de-zahăr-ars

• 7 ouă  • 1 l lapte   400 g zahăr   1 praf de sare  • 1 plic zahăr vanilat  • 2-3 picături esență de rom   1 lingură cu făină
Să începem cu Un sfat : pentru crema de zahar ars, dacă aveți posibilitatea, folosiți ouă și lapte cumpărate de la o sursă particulară, adică de la țărani.
  • Se pune laptele la fiert. Într-o cratiță sau un castron de metal emailat se pun ouăle întregi, sarea, 200 g de zahăr, vanilia și romul. Se amestecă cu telul sau cu mixerul, apoi se adaugă și făina și se amestecă bine. După aceea se toarnă laptele fierbinte și se amestecă.
  • Celelalte 200 g de zahăr se pun într-o altă cratiță, de 2 kg, ce se pune pe foc, pentru a se carameliza zahărul. Când se topește și devine galben-roșcat, se ia cu multă grijă și se tapetează cratița cu zahărul topit, rotind-o ușor înclinată. Faceți operația deasupra chiuvetei neapărat. Atenție ! Zahărul topit arde îngrozitor de rău, v-o spune Stan Pățitul !
  • Se lasă puțin să se răcească, apoi se toarnă crema și se dă pentru aproximativ  o oră la cuptorul încins în prealabil. Focul trebuie să fie foarte, foarte mic. Atunci când, la mișcarea cratiței, crema se desprinde de peretele cratiței, este gata.
  • Se lasă să se răcească foarte bine și se răstoarnă pe un platou cu margini mai înalte, fiindcă lasă sirop. Se acoperă cratița cu platoul pus cu fundul în sus și se răstoarnă brusc, așezând cu putere pe masă platoul cu cratița deasupra, pentru a se desprinde.

O bucătărie bună și un vin bun fac Raiul pe Pământ !

Ai putea să mai încerci:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !