2014-03-06

Moda anilor 70

Moda

moda-anilor-70
Moda anilor 70 
Moda anilor 70 ai secolului XX s-a caracterizat în primul rând printr-o mare toleranță în ceea ce privește lungimea rochiilor și fustelor. În aceeași zi, o femeie putea purta o fustă mini dimineață, una midi (sub genunchi) după-amiază și o rochie maxi (lungă până la călcâie) seara.
Rochia de seară a fost foarte în vogă în acea perioadă de înflorire economică și relaxare politică – mai ales la începutul deceniului 7 – când viața culturală, vizionarea spectacolelor, petrecerile la restaurante în care se dansa,  au luat un avânt nemaiîntâlnit din perioada interbelică. Chiar mult mai mare, fiindcă acum fenomenul era de masă, nu se limita la clasa celor foarte avuți.
Din mătase sau stofe fine, cu corsajul împodobit cu paiete sau mărgele, cu mâneci lungi și largi, bluzate, sau fără mâneci, petrecute după gât stil ”jug”, ori cu guler înalt rulat pe gât, rochia de seară a readus croiala Empire, tăiată sub bust și cu partea de jos cloche. La discotecă, rochia de seară era înlocuită cu succes de pantalonii-fantezie, făcuți din materiale prețioase și strălucitoare: catifea-panne, atlas, triplu-voal de mătase, dar și spandex, lurex și lycra. Moda Disco a promovat și pantalonii scurți cu pardesiu mini.
Tendințele etnice au devenit extrem de puternice în moda anilor 70. Jachetele aduse în atenție de hippie în anii 60 – caftanul, kimonoul, djellaba – au fost lucrate în toate materialele posibile, dar cel mai mare succes l-au avut când au fost făcute din țesături prețioase, cu fir auriu sau argintiu. S-au mai purtat rochii indiene și veste chinezești, fuste țigănești și șaluri spaniole, ii românești și genți din macrame, precum și brățări din fire împletite, brățările prieteniei care se poartă și astăzi.
Pe la mijlocul sezonului au avut o evoluție fulminantă pantalonii evazati, repede ajunși pantaloni-clopot, purtați cu pantofi cu platformă până la 4 cm înălțime. Vestele din același material au completat ținuta cu pantaloni, ele având lungimea variabilă,  de la talie până la șold.
Moda anilor 70 a dat frâu liber folosirii materialelor sintetice, poliester, lycra, viscoză, care au dominat o vreme materialele naturale: pânza topită, catifeaua de bumbac, stofa de lână, mătasea naturală. Dacă în acest deceniu era ”la modă” și elegant să porți haine din materiale sintetice, către sfârșitul său au revenit în forță materialele naturale, cele sintetice rămânând apanajul doamnelor și domnilor în vârstă. Tot în această perioadă s-a impus tricoul de bumbac, rămas la modă până astăzi.
tinute-din-anii-70
Câteva ținute din anii 70
Figuri emblematice pentru anii 70 - de la stg.la dr.: Jane Fonda (1971), Brigitte Bardot (1974), Charlotte Rampling (1975) - sus, Farah Fawcett (1975) - jos, Raquel Welch (1975)

~~~~~~~~

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !